Görögország nyaralás

Utazás, nyaralás, üdülés, szállás, Görögországban

Zakynthos strandok

Zakynthos sziget, a velenceiek méltán nevezték el a Kelet virágának, gyönyörű szép tájaival, csodálatos öbleivel, strandjaival a nyaralók kedvelt úti célja, éghajlata mediterrán enyhe tél és nyáron forró napsütés várja a látogatókat, ehhez még társul a kristálytiszta tengervíz, a finom homokos partszakaszok és édeni környezetben találja magát a vendég.

Zakynthos Navagio öbö

Fotó: furrymammals (Zakynthos Navagio öböl)

Navaggio öböl, ez nemcsak a sziget, hanem egész Görögország leghíresebb strandja, és a legtöbbet fotózott rész, csak hajóval a tenger felől lehet megközelíteni, ha nem szeretne csoportos hajókiránduláson részt venni és úgy felfedezni az öblöt, akkor van lehetőség egyénileg, Porto Vromiból elindulni, ahonnan hajósok viszik olcsón a turistákat. Tulajdonképpen egy kis öböl, amelyet meredek 300 méter magas sziklafal határol, hófehér sziklákkal, partja apró fehér kavicsos, a parton egy hajóroncs feneklett meg, még a ’80-as évek elején egy csepmészhajó menekült a Görög Haditengerészet hajói elől, viharba került, zátonyra futott A magas sziklapartot buja, zöld erdő borítja, lent az öbölben kristálytiszta vít, gyönyörű fehér sziklákról visszaverődő fény valóságos szín kavalkádot okoz, ezt látni kell, mert szinte leírhatatlan a látvány. A hegyekben fent van egy függő sziklaerkély, Anafonitria és Volimes között, innen pont az öbölre lehet látni, és csodálatos fotókat lehet készíteni.

Porto Roxa, köves, sziklás a partja az öbölnek, meredek és csipkézett sziklafalak között húzódik meg, Leonból vagy Limionasból lehet megközelíteni, amúgy Limionas öble is arról híres, hogy kristálytiszta vízű itt is a tenger.

Porto Vromi, két faluból is vezet út ebbe a kikötőbe, Anafonitria és Marines falvakból, bár gyönyörű a partja, még sincs kiépített strand, de viszont búvárkodásra, fürdésre kitűnő hely, itt bérelhető kis hajó, amellyel eljuthat a Navaggio öbölbe, és egy másik kedvelt úticél innen a közeli barlangokhoz eljutni, felsorolni nehéz, hisz Zakynthos szigetén közel 400 barlang van, viszont nagyon sokat nem lehet megközelíteni  nagyobb hajóval ,szebbnél szebb látvánnyal és környezettel. Ugyancsak itt látogatható meg a Szív barlang, és egy Posseidon, a tengerek istenének arcát megformázó szikla.

Agiosz Nikolaosz, ebből a kikötőből indulnak hajók Kefalóniába, a sziget észak-keleti részén fekszik, strandja kavicsos, a víz szintén mesés, ugyancsak a kikötőből lehet eljutni a Kék Barlangokhoz, kis hajóval, a kikötő partján egy kis kápolna ékeskedik, erről kapta a kikötő a nevét, és a tengerből kiemelkedik egy kis szigetecske, amely a kikötő nevét viseli szintén.

Zakynthoson egy teknős

Fotó: Dean Sas (Zakynthoson egy teknős)

Xigia, nem messze Makrigialostól található ez a strand, egy kis víz alatti barlang rejtőzködik partján, a sziklákról kén jut a vízbe, a barlangban a kénes forrás bugyog, ez a sziklákat feketére festi, és a vízbe keveredő kén jótékony hatással bír a reumás fájdalmak enyhítésére, sokan keresik fel ezt a strandot, gyógyulás céljából.

Makrigialos, Zakhyntos legnépszerűbb strandja, széles és homokos, kavicsos a part, gyönyörű, kristálytiszta a vize és hirtelen mélyül.

Alykes nem csak a vízisportok kedvelőinek paradicsoma, szintén széles, homokos a partja, a víz egyszerűen mesésen tiszta, a faluban foglalkoznak sólepárlással, az egész szigetet az itt előállított sóval látják el.
Alykanas, igazából a jól felszerelt strandjáról híres, itt is széles homokos part várja a nyaralókat, a víz tiszta és fokozatosan mélyül, kitűnő fürdőzésre alkalmas.

A fővárostól csak 6 km-re található Tsilivi, nagyon kedvelt a turisták körében, igazi paradicsom azok számára, akik kedvelik a nyüzsgő éjszakai életet, bulik, szórakozások számos lehetősége várja a vendégeket, a part közelében apartmanok, szállodák, gyönyörű virágos környezetben, gyönyörű nagy homokos strandja, fokozatosan mélyül a víz, vízisportokra kiválóan alkalmas partszakasz.

Argassi, a sziget keleti részén, szintén közkedvelt nyaralóhely, akár sétával is el lehet jutni a fővárosba, 4 km-re van csupán, a parton nem csak a kellemes homok, tiszta víz várja a nyaralókat, hanem tavernák, bárok kínálják árnyékos teraszaikat a frissülni vágyóknak.

Porto Zoro, aki zakynthosra megy nyaralni , ezt a strandot biztos felkeresi, híres csodálatos mesébe illő partjáról, bár sokan felkeresik mégis a nyugodtabb strandolási, elvonulási lehetőségek jellemzőek, a partja homokos, a víz kristálytiszta viszont sziklák emelkednek ki a vízből, amelyeken nyugodtan el lehet feküdni, napozni, a strandon igazi kis hangulatos tavernák csalogatják a vendégeket.

Banana Beach, meseszép, tengeri liliommal beültetett partszakasz, elnyerte méltán a legszebb strand címet, augusztustól páratlan látványt nyújtanak a virágzó tengeri liliomok, a sziget több pontjáról indulnak ide járatok, e csoda megtekintésére, ugyanakkor számos vízisport lehetőséget nyújt ez a szakasz

Agios Nikolaos, búvárközpont várja a merülés szerelmeseit, tavernák, bárok várják a vendégeket, a gyönyörű homokos part, a kristálytiszta víz itt is csodálatos.

Porto Roma, egy nyugodt, csendes kis strand, aranyszínű homokos, kristálytiszta vízzel, azok számára ideális, akik nem szeretik a tumultust.

Limni Keri, a teknősöbölben található, a sziget déli részén nyújtózik, csodálatosan szép a strand, már a tengerparti sétányon üzletek, tavernák, bárok sora várja a betérőket, a strandon köves és homokos részek váltják egymást, csodálatos panoráma tárul a partról a nézelődő elé, a teknős formájú és valóban a teknősök által lakott Marathonisi sziget, a Caretta Caretta tengeri teknős tojóhelye.

Zakynthos Limni Keri

Fotó: Live Zakynthos (Zakynthos Limni Keri)

 

Porto Koukla, szintén csodálatos látvány strandjáról a teknőssziget, a sziklák tövében bújik meg a pici, hangulatos kis strand, keskeny, homokos és sziklás partszakasz. Fent a sziklákon egy nagyon népszerű taverna teraszáról lehet  csodálni a panorámát. Végig lehet sétálni a partján egészen Agios Sostis strandjáig.

Agios Sostis, egy igazán idilli , nyugalmas kis üdülőparadicsom, gyönyörű virágokkal borított tavernák terszai várják a pihenni vágyókat, innen is szép kilátás nyílik a teknős szigetre, tengerszint felett, a part mellett, magas teraszok, bárok, tavernák, éttermek nyújtják szolgáltatásaikat a gyönyörű panoráma mellé.
A part változatos, homokos és kavicsos,  viharok után néha sok piszkot vetnek ki a partra a hullámok. a vize lassan mélyül, és nem messze van Cameo , a diszkó sziget. Gyönyörű áttetsző vize látni engedi a víz lakóinak színes világát, egy fahídon lehet átjutni a diszkó szigetre, közben a híd alatt halrajok cikáznak a tiszta vízben. Üvegaljú hajóval el lehet menni meglesni a teknőcöket, amint méltóságosan szelik a hullámokat.

Kalamaki, arról nevezetes, hogy töménytelen nagy mennyiségű kagyló található a partján, a homok is tele van szebbnél szebb példányokkal, lassan mélyül a víz, széles homokos a part, már a víz mellett tavernák, bárok hívogatják a vendégeket, a partszakasz  benyúlik a hegyekig, közel van a fővároshoz, busszal is megközelíthető rövid idő alatt.

Gerakas a legszélső strand az öbölben, váltakozó sziklás és homokos a partja, a víz itt is lassan mélyül, könnyen felmelegszik, itt is megfigyelhető a teknősök tojáslerakó helyei.

Fényképezőgép tartozékok és alkatrészek
Gerakas tengerpart

Fotó: Jan Hammershaug (Gerakas tengerpart Vassilikos-ban)

 

Zakynthos, mint az a tömör beszámolóból kiderül valóban rengeteg érdekes látnivalóval várja a nyaralókat, mindenki megtalálhatja számítását, és olyan élményekben lehet része, amelyekkel más vidékeken nem találkozhat.

 

 

gorogorszagnyaralas.hu © Minden jog fenntartva - Szerzői jogok