Görögország nyaralás

Utazás, nyaralás, üdülés, szállás, Görögországban

Stavros Halkidiki-félsziget bejárata

Észak-Görögország gyönyörű, homokos tengerparttal büszkélkedő, s egyelőre még kevésbé felkapott üdülőterülete, s a Halkidiki-félsziget bejárata.

Stavros Halkidiki

Fotó: Dimitris Siskopoulos (Stavros, Thessaloniki, Chalkidiki)

Thessaloniki, a mind lakosság, mind pedig területi méretek tekintetében a második legnagyobb görög város, mindössze 90 kilométerre található Stavrostól. Ez a távolság egyfelől kedvez azoknak, akik megfelelő messzeségben szeretnének időt tölteni a felkapottabb, pezsgőbb életet élő vidékektől, másrészt azonban azon Görögországba látogató turisták számára szintén remek célpont lehet, akik nem akarnak túl messze kerülni a pezsgéstől. A 90 kilométeres távolság tehát ugyanúgy nem sok, amiképpen nem is kevés.

Stavros Halkidiki, Görögország

Fotó: Dimitris Siskopoulos (Stavros Chalkidiki)

Stavros egy kedves kisváros, melynek rengeteg pontján egy igen meglepő jelenséggel találhatjuk szembe magunkat: hihetetlenül sok a magyar. És ami igazán meglepő, nem is kizárólag a turistákra kel itt gondolni, hanem a város szállodáiban és vendéglátóhelyein dolgozókra. Sőt! A görög pincérek is rengeteg szót tudnak magyarul, a vendéglők egy jelentős részében még magyar nyelvű étlappal és itallappal is találkozhatunk. Egy szó, mint száz: Stavros egy különleges kis „magyar terület” Görögország szívében.

Stavros, Stauros, Stavros Thessaloniki, Stavros Chalkidiki, Σταυρός Χαλκιδική, Σταυρός Θεσσαλονίκη

Fotó: Dimitris Siskopoulos (Stavros, Thessaloniki, Chalkidiki)

A város mind repülőgéppel, mind autóval és busszal is igen könnyen megközelíthető Magyarországról. Macedóniába érkező repülőgépekkel juthatunk legegyszerűbben a Halkidiki-félszigeten fekvő tengerparti városba, egy mindössze 90 kilométeres autózást, vagy tömegközlekedést követően.

 

Szórakozási lehetőségek Stavrosban

Stavros, bár igazán csendes kisvárosnak tűnik, bővelkedik az éjszakai élet nyújtotta lehetőségekben. Fiatalok csoportjai mulatnak hajnalig a nyitva tartó bárokban, így elsősorban azoknak ajánljuk Stavrost, mint ideális úti célt, akik nem kívánnak pihenésükhöz feltétlenül tökéletesen csendes utcácskákat az ott töltött éjszakák idejére. Stavros nem csendes, de annál izgalmasabb. Mivel nagyon sok a magyar, remek barátságok szövődhetnek, akár a napokon át tartó közös mulatságok sem ritkák egy-egy ilyen szerencsésebb összetalálkozást követően.

Stavros Chalkidiki, Greece

Fotó: Dimitris Siskopoulos (Stavros Chalkidiki)

Látnivalók Stavrosban és környékén

Azok számára is nyílnak lehetőségek, akik elsősorban a szállás miatt tartózkodnak Stavrosban, s szeretnének a közelben lévő városok látnivalóival is megismerkedni.

 

Thessaloniki például annyira sok látnivalót és érdekességet tartogat, hogy valószínűleg egy hét is kevés ahhoz, hogy az ember megfelelően feltérképezze és bebarangolja annak minden jelentősebb pontját, különlegességét.

A Waterland Aquapark azoknak lehet érdekes, akik családjukkal érkeznek a félszigetre.

A Meteorák lélegzetelállító látványa is valószínűleg sokakat lenyűgöz majd, főként azok közül, akik szeretik a természet csodáit.

Meteorák Görögország

Fotó: Mateus Pabst (POr do sol no Vale de Kastraki, Meteora, Grécia – Kastraki Valley sunset, Meteora, Greece) Naplemenet a Meteoráknál.

A város egy kiemelt magaslati pontján található kilátójából felbecsülhetetlen szépségű panoráma nyílik a tengerre és a félszigetre.

A környék adta lehetőségeknek köszönhetően szinte bárhová könnyedén eljuthatunk tömegközlekedéssel és autóval is egyaránt. Stavros azok számára lehet vonzó első sorban, akik olyan vidéket keresnek szálláshelyül, amely önmagában is gyönyörű, de a környék főbb látnivalói könnyedén megközelíthetőek a területéről.

Stavros, Stauros, Stavros Thessaloniki, Stavros Chalkidiki, Σταυρός Χαλκιδική, Σταυρός Θεσσαλονίκη

Fotó: Dimitris Siskopoulos (Csónak a homokban, Stavros)

Stavros Thessaloniki

Fotó: Dimitris Siskopoulos (Stavros, Chalkidiki)

 

Fakultatív programok

  • Meteorák: Autóbuszos kirándulás Athosz hegyi kolostorokhoz.
  • Kishajó: Stavrostól 15 km-re található lakatlan szigeten fürdőzés és BBQ ebéd.
  • Thessaloniki: Autóbuszos kirándulás Szalonikibe, a program egész napos városlátogatást foglal magába.
  • Csúszdapark: Szalonikitől pár kilométerre található Waterlandban egész napos időtöltés.
  • Görögest: Zenés vacsora görög hagyomány szerint és megtanulhatjuk a tradicionális táncot.
  • Kavala-Thassos: Autóbuszos kirándulás Kavala városába és Thassos szigetére.
  • Athos: Autóbusszal és hajóval kirándulás az Athos hegyi kolostor-köztársasághoz.
  • Halkidiki túra: Strandolás és búvárkodás a Chalkidiki Szithonía félszigeten.
Thassos, kilátás a kolostorból

Fotó: Ronald Saunders (View from the Monstery. Thassos Greece.) Thassos, kilátás a kolostorból.

 

Meteora kolostor, világörökség

Fotó: alaskapine (meteora monastery, world heritage site) Meteora kolostor, világörökség.

 

 

Fényképezőgép tartozékok és alkatrészek

 

 

gorogorszagnyaralas.hu © Minden jog fenntartva - Szerzői jogok