Görögország nyaralás

Utazás, nyaralás, üdülés, szállás, Görögországban

Görögország nevezetességei és látnivalói

Görögország világhírű nevezetességei és látnivalói

Aligha találunk a Földön még egy olyan vidéket, amely annyira vonzó lenne turisztikai tekintetben, mint Görögország. Rengeteg szép és megannyi egyedülálló csoda rejtőzik a dél-amerikai erdőkben, vagy épp Észak-Amerika sziklavidékén, de számos helyen Európában is. Mégis, évről évre egyre többen indulnak útra Görögországba, hogy saját szemükkel is megtekinthessék, honnan indult ki az európai kultúra, mely az évezredek alatt lassanként az egész világot meghódította, s mind a mai napig meghatározó erejű.

Összeszedtük Görögország leghíresebb nevezetességeit, melyek közül legalább néhányat mindenkinek látnia kell életében egyszer.

A Parthenón

Az Akropolisz jellegzetesen csapott tetején áll egy majd 2500 éves épület. Ha az ember csak úgy ránéz, igazából el sem tudja képzelni, hogy Jézus születése előtt 447 évvel kezdték meg az építését. Pedig így van. Időtlen idők óta a Parthenón az egyik olyan épületóriás, mely az egyetemes emberi kultúrát szimbolizálja bolygónkon.

Athén, Akropolisz, az ókori Agora

Fotó: Arian Zwegers (Athens, Acropolis, from Ancient Agora). Athén, Akropolisz, az ókori Agora.

Eredetileg az isteneknek épített templom volt, később méreteinél és fekvésénél fogva erőddé lett, majd a török hódítások során mecsetként tisztelték, a legújabb korokban pedig ismét hadászati célokat szolgált, lőporraktár volt. Athén városának ékköve. Athéni látogatásunk során érdemes megnéznünk még a Nemzeti Archeológiai Múzeumot is.

Santorini szigete

A Kükládok tagja, s Görögország egyik legkülönösebb, s egyben legszebb szigete (vagy ha úgy tetszik, mikor-szigetcsoportja). Egy sok ezer évvel ezelőtti pusztító vulkanikus robbanás hozta létre, a körülötte elterülő apró szigetek egykor szerves részét képezték Szantorininek.

Görögország Santorini

Fotó: Pedro Szekely (Oia, Santorini). Görögország Santorini.

Ma tengerpartja és jellegzetesen fehér színű, macskaköves utcái, tradicionális hangulata teszik múlhatatlanul népszerűvé.

A Meteorák

A XIV. században épült az első kolostor a sziklatetőn, melynek elkészültét 5 másik templom megépítése követte. Szinte elképzelhetetlen, hogy miképpen sikerülhetett kivitelezni a munkálatokat, tekintve, hogy turistaként, egy szál ruhában, terhek nélkül is komoly kihívásnak számít feljutni a 6 kolostor bármelyikébe is.

meteorak

Fotó: Mateus Pabst (POr do sol no Vale de Kastraki, Meteora, Grécia – Kastraki Valley sunset, Meteora, Greece) Naplemenet a Meteoráknál.

A Delphoi színház

A Parnaszosz hegyének lábánál, Athéntől mintegy 160 kilométerre található a gyönyörű, klasszikus görög kőszínház, attól a helytől nem messze, amit a görög mitológia csak Delphoi jósdaként emleget.

Delphoi színház

Fotó: Jay Galvin (Delphi Greece). Delphoi színház Görögországban.

5000 fő befogadására képes, a Krisztus előtti IV. században építették. Ma is kipróbálhatja bárki, hogy mennyire zseniális akusztikai megoldásokat voltak képesek alkalmazni a görög szakemberek 2500 évvel korábban. Ha valaki beszélni kezd a színpadon, a lelátó bármely részén is üljünk le, tisztán kivehetően hallani fogjuk, amit mond.

Athosz

A félsziget Görögország északi részének nevezetessége, melynek legismertebb pontja az Athosz-hegy. A sziklafalba és hegyormokba épített görög ortodox kolostorok száma 20, s összesen 1400 szerzetes és pap lakja őket. Vallási okokból a hegyre a hagyomány szerint csak férfiak léphetnek.

Athosz-hegyi Köztársaság

Fotó: Niz Mohamed (Mount Athos) Athosz-hegyi Köztársaság.

A Halkidiki-félsziget ezen pontja Görögországon belüli autonómiával bír, neve Athosz-hegyi Köztársaság. Mind a 20 kolostor egyfajta önkormányzatként is funkcionál.

A területen minden előírás és szabály szigorúan veendő.

Mykonos

A görögországi Míkonosz sziget is egy felkapott turistacélpont, hisz éjszakai élete egyedülálló. Míkonosz-t a jónok alapították. Látnivalói: szélmalmok, Kis Velence és a szomszédos Délosz szigete.

Fényképezőgép tartozékok és alkatrészek
Míkonosz szélmalmok

Fotó: NervousEnergy (Mykonos Windmills). Míkonosz szélmalmok

Knósszosz-i Minoan palota

Knósszosz épületegyüttese Kréta szigetén található, ami 20 000 négyzetméteres területet foglal el. Ez a palotakomplexum kb. i. e. 2000-1600 között jött létre, legfőképpen kereskedelem zajlott ebben a térségben.

Knósszoszi palota

Fotó: James Preston (Knossos). Knósszoszi palota

Korfu Akhilleion, Sissi kastély

A Korfu sziget legnevezetesebb látnivalója az Ahílio kastély, amelyet a Erzsébet (Sissi) magyar királyné építtetett 1890-ben. Sissi a görög mitológia szerelmese volt, így épült meg ez a csodálatos épület ókori és neoklasszikus stílusban.  Az Achilleion kastély Kérkirától körülbelül 7 km-re fekszik, ahol jelenleg múzeum üzemel, a görög állam jóvoltából.

Korfu Akhilleion Sissi kastély

Fotó: fotokunde (Achilleion). Korfu Akhilleion Sissi kastély

Mükéné

Poszeidon templom

Korinthoszi-csatorna

Epidaurosz

Platamon vára

Olümposz

Olümpia

Pátmosz, Apokalipszis barlang

Rodosz

Párosz

Kréta

Hydra-szige

gorogorszagnyaralas.hu © Minden jog fenntartva - Szerzői jogok