Görögország nyaralás

Utazás, nyaralás, üdülés, szállás, Görögországban

Neos Marmaras a háromlábú félszigeten

A Chalkidiki félsziget

Azok, akik gyakran látogatják Görögországot, és nagy Görögország-rajongók, jól tudják, hogy ha valaki azért utazik ide, hogy megismerje a kultúrát, akkor annak az embernek semmi keresnivalója a szigetvilágban. Ugyanis a tapasztaltak szerint, ha igazán hiteles görög folklórra szomjazunk, akkor a szárazföldi területeken kell keresgélnünk. Hogyha ennél is pontosabbak szeretnénk lenni, akkor tudnunk kell, hogy a szárazföldi területek közül a legjobb választás Halkidiki félszigete, hiszen kiváló földrajzi fekvésének köszönhetően a félsziget növényzete és éghajlata igencsak kedvező, és sokkalta látványosabb, mint a Görögország többi részén található sivár területek. A félszigetet háromlábú félsziget néven is emlegetik különleges formája miatt, melyet öblök és félszigetek tagolnak.

Neos Marmaras kikötő

Fotó: Fehér Zsolt (Neos Marmaras kikötő)

 

Neos Marmaras város

Fotó: Fehér Zsolt (Neos Marmaras város)

A város és környezete

Ha még pontosítunk úti célunkon, akkor Neos Marmaras városát vehetjük célba. Ez a város Észak-Görögországban fekszik, a Chalkidiki félszigeten. A már említett földrajzi fekvésnek köszönhetően Neos Marmarasban a környezet igencsak kellemes, növénydús, amit nem csak elhelyezkedésének, hanem annak is köszönhet, hogy a dús növényzetű Itamos-hegy lábánál fekszik. A város a festői szépségű Thoroeoszi-öbölben fekszik, amelynek tengere szinte minden évben elnyeri Európa kék zászlaját, mely a legtisztább tengerpartnak jár.

Neos Marmaras tiszta tenger

Fotó: Fehér Zsolt (Neos Marmaras tiszta tenger)

 

Turistacsalogató

A várost csak nemrég, 1922-ben alapították a kis-ázsiai Marmarosból érkező menekültek. Az 1960-as években indult meg a fejlődése, amikor megépült a híres luxusszálloda komplexum, a Porto Carras, nem messze a falutól. Mára már annyira kinőtte magát, hogy a félsziget egyik legnagyobb üdülőközpontja, számos szállodakomplexummal, vendéglővel, tavernával és persze bulizó hellyel. Látogatottságát nem csak kedvező éghajlatának és kiépítettségének köszönheti, hanem a csodálatos, tagolt tengerpartjának is. A tengerpart homokos, lassan mélyülő, így a gyerekek is biztonságban lubickolhatnak. A parton pedig a felsorakozó olajfák nyújtanak árnyékot.

Porto Carras luxusszálloda komplexum

Fotó: Fehér Zsolt (Porto Carras luxusszálloda komplexum)

 

Szervezett és/vagy szabad programok

Kedvező fekvésének köszönhetően nem nehéz eljutni egyik görög turistalátványossághoz sem. Szervezett vagy egyéni kirándulás is lehetséges innen, a csodálatos görög kultúra megismerésére. Ezek a programok azoknak a vendégeknek kedveznek, akik nem csak pihenni szeretnének nyaralásuk során, hanem egy kicsit belelátni az idegen kultúrába. Ám a pihenni vágyók számára is ígérkezik jó néhány program. Ilyenek a tengerparti vagy a szállodában eltölthető lazító programok.

Neos Marmaras horgászat

Fotó: Bernhard Wintersperger (Neos Marmaras horgászat)

A nyüzsgés sem marad el a fiatalok számára, hiszen egy ilyen nagy üdülőközpontról beszélve a bulizó helyek, bárok, kávézók és tavernák tömkelege sorakozik fel előttük. Az esti sétákat pedig különlegessé teszik az utcazenészek, festők, színészek, akik az este arra járókat szórakoztatják, és varázsolják számukra különlegessé az esti sétát. Mindenki megtalálhatja itt a számára megfelelő programot. Csütörtökönként vásár várja az odalátogatókat. Ezen kívül még helyi program a hajókázás. A parton kisebb „kalózhajók” állomásoznak, amelyekkel sétahajókázni lehet a közelben.

Neos Marmaras kalózhajó

Fotó: Fehér Zsolt (Neos Marmaras kalózhajó)

 

Stratos FUN TRAIN Neos Marmaras

Fotó: Fehér Zsolt (Stratos FUN TRAIN Neos Marmaras városnéző kisvonat)

 

Neos Marmaras éjszaka

Fotó: Fehér Zsolt (Neos Marmaras város éjszaka)

 

A település egy másik különlegessége, hogy a városi élet nagyon fejlett. Ez nem meglepő, hiszen Neos Marmaras egy öbölben helyezkedik el, melyben egy igencsak jelentős kikötő is található. Így a forgalom és a városi jellemzők nem hiányoznak a településről: hipermarketek, üzletek, bárok sora, ugyanakkor fejlett infrastruktúrája van a városnak.

Neos Marmaras Gyros Port

Fotó: Fehér Zsolt (Neos Marmaras Gyros Port)

 

Neos Marmaras tengerparti étterem, báránytoka

Fotó: Fehér Zsolt (Neos Marmaras tengerparti étterem, báránytoka)

 

Fakultatív programok

  • Athosi hajókirándulás
  • Thessaloniki városlátogatás
  • Autóbuszos kirándulás a Meteorákhoz
  • Waterland Aquapark csúszdapark
  • Sunset túra
  • Görög est, vacsora, zene és tánc
  • Sithonia-túra
  • Toroneos hajókirándulás
  • Stratos FUN TRAIN Neos Marmaras városnéző kis vonat

 

Fényképezőgép tartozékok és alkatrészek

 

 

gorogorszagnyaralas.hu © Minden jog fenntartva - Szerzői jogok