Görögország nyaralás

Utazás, nyaralás, üdülés, szállás, Görögországban

A romantikus Parga

A görög szárazföld északnyugati részén, Epirusz régióban található romantikus kis városka. Parga minden szerelmes álma, és az ifjú házasok kedvelt célpontja is lehet, ha a nászútról van szó. E kis tengerparti városka mindent megad, amire szükség lehet egy romantikus nyaraláshoz.

Görögország Epirusz Parga

Fotó: Michael Button (Görögország Epirusz Parga)

 

Kanyargó kis utcák, csodás naplemente, fehér házak, vörös tetőcserepek és színes ablakok jellemzik. A tengerpart már csak hab a tortán, akárcsak a kristálytiszta víz.

Görögország Parga városa

Fotó: ivanjezh (Görögország Parga városa)

 

Az igazi romantikus látványért „felelőssé tehetjük” még a város fölé magasodó velencei erődítményt is, mely nem uralkodó, hanem inkább kiegészíti a város látképét a tengerről nézve. Ajánlott megtekinteni a szigetet egy sétahajóról, innen lehet igazán csodás fotókat készíteni a szigetről és a városról.

Parga velencei erőd

Fotó: Jennifer Slot (Parga Venetian castle) Parga velencei erőd

 

Megelevenedő ókori mitológia

A romantika mellett érdemes egy kis időt szakítani a helyi és a közelben lévő látványosságokra is. Az ókori hiedelem szerint a várostól nem messze 21 km-re található Hádész birodalma, ami egyben az Nekromanteion alvilág kapuja is. A legenda szerint Kháron a ladikján ide hozta a halott lelkeket. Itt, az alvilág kapujában mesés romokat láthatunk.

Nekromanteion alvilág kapuja

Fotó: Anna Apostolidou (The ancient Necromanteion, at the banks of Acheron river) Nekromanteion alvilág kapuja

 

A közelben 83 km-re található az ókori Görögország leghíresebb jósdája, Dodoni. A régi feljegyzések szerint ide jártak csata előtt a vezérek tanácsot kérni. Nem csak a környéken, hanem magában a városban is több olyan ház található, ami igazán régi, mégis nagyon aranyos.

Dodona Pürrhosz színháza

Fotó: David Hodgson (Amphitheatre at Dodoni, Greece) Dodona Pürrhosz színháza

 

Ebben a kis városkában ne számítsunk hatalmas hipermarketekre vagy szállodaláncok tömkelegére. A lakosság gondosan ügyel arra, hogy a lehetőségekhez mérten megtartsák a város eredeti látképét. Az épületek meglehetősen alacsonyak, európai szemmel nézve kisméretűek.

Pargáról Hajóval Paxoszra

Fotó: George Terezakis (Boat to Paxoi) Pargáról Hajóval Paxoszra

 

Csodás strandok

Parga városában két fontos strand található. Kavicsos, apró homokos mind a kettő, és vakítóan fehér. Ki tudna ellenállni ennek a kísértésnek, amikor szikrázik a napfény, és kellemesen meleg van? Ott van előttünk a kék tenger, alattunk a fehér homok. Irány a strand! A Krioneri nevezetű a tulajdonképpeni városi strand, ahol folyamatosan lehet napfürdőzni. A tavernák állandóan nyitva állnak, és csak arra várnak, hogy a mi kérésünket teljesíthessék.

Parga városi strand

Fotó: Michael Button (Parga városi strand)

 

A másik strand, Piso Krioneri a város szélén található. Mindkettő nagyon kedvelt úgy a helyiek, mind a turisták körében. A város kikötőjéből félóránként indulnak vízi taxik, hogy a strandolás szerelmeseit a másik két nagyon csábító strandra szállítsák. Az egyik a Valtos, a másik pedig a Lichnos Beach. Bármelyiket is választjuk az említett négy közül, mindenhol vakító fehér homokkal találjuk szembe magunkat, valamint azzal az érzéssel, hogy itt nem tehetünk mást, mint élvezzük a napsugarak jótékony hatását.

Parga, Valtos strand

Fotó: Sir Adavis (Valtos Beach Parga) Parga, Valtos strand

 

A városkát nagyon sokféle nemzet lakta az idők folyamán. Uralták franciák, törökök, velenceiek, oroszok és angolok is. Legutoljára a törökök gyakoroltak felettük hatalmat, amikor is 1924-ben Görögország és Törökország egyezséget kötött, és tulajdonképpen lakosságot cseréltek. Azóta tartozik hivatalosan Görögországhoz. Az úgynevezett lakosságcserét minden év augusztus 15-én ünneplik meg. Ilyekor az egész város ünnepel, mindenhol zene szól. Ha van rá lehetőségünk, akkor ebben az időszakban látogassunk el ide, hisz ilyenkor mutatkozik meg igazán a görög mentalitás, ugyanakkor egy kis ízelítőt is kaphatunk az igazi görög kultúrából.

Egy kis érdekesség, hogy Pargali Ibrahim török pasa a görögországi Pargában született, akit hatéves korában rabolták el a kalózok. Későbbiekben Ibrahim pasa, I. Szulejmán oszmán nagyvezíre lett.

Fényképezőgép tartozékok és alkatrészek
Paragli Ibrahim török pasa

Fotó: Diyar se (Statue of Ibrahim Pasha) Pargali Ibrahim török pasa

 

Sokak véleménye szerint az elmúlt időben Parga lett Görögország egyik legvonzóbb helye, ami köszönhető a nagyon kedves helyieknek, a mérsékelt áraknak, a csodás környezetnek, illetve annak az egyedülálló hangulatnak, ami a városban és a környéken uralkodik.

Templom a szigeten

Fotó: George Terezakis (Templom a szigeten)

 

Templom a Parga Nyúl-szigetén

Fotó: Jaroslav Kuba (Church in island near Parga) Templom a Parga Nyúl-szigetén

 

Fakultatív programok

Szinte Pargában van legtöbb fakultatív program, így itt ismerhetjük meg legjobban a görög kultúrát.

  • Kirándulás Albániába (Kék szem Nemzeti Park, Butrint ókori görög város)
  • Jón-tengeri hajós szigettúra (Lefkada Nidri, Kefalónia, Meganissi tengeri barlang)
  • Korfu sziget (Régi citadella, Szent Szpiridon templom, Pontikonissi egér-sziget, Achillion Sissi kastély)
  • Meteorák, ortodox kolostor komplexum
  • Naplemente vártúra (Ali Pasa vára, Agia falu, borkóstoló)
  • Kirándulás Paxos és Antipaxos szigetein
  • Sarakiniko (strandolás, búvárkodás, ebéd görög zenével)
  • Epirusz túra (Acheron Mesopotamos ókori jósda, Acheron folyó)
  • Vízimalom túra
Albánia Butrint ókori görög város)

Fotó: Pero Kvrzica (Butrint – Driving Albania) Albánia Butrint ókori görög város)

 

Antipaxos fakultatív program

Fotó: Ari Bakker (Antipaxos) Antipaxos fakultatív program

 

 

 

gorogorszagnyaralas.hu © Minden jog fenntartva - Szerzői jogok