Görögország nyaralás

Utazás, nyaralás, üdülés, szállás, Görögországban

Asprovalta, Nea Vrasna, Stavros – egy part, három lehetőség

Asprovalta, Nea Vrasna és Stavros három egymáshoz nagyon közel fekvő üdülőhely. Annyira közel vannak egymáshoz, hogy a parton sétálva mindhárom településen át lehet kelni gyalog. Együtt egy több kilométeren át tartó félkör alakú ívet zárnak. A tengerparti sétány, mely összeköti őket, egyik fő előnye a kis üdülőhelyeknek, hiszen gyönyörű látványt nyújt, legyen szó esti vagy nappali sétáról. Széles tengerpartjaik, rejtett barlangjaik, elképesztő tájaik és gyönyörű tiszta vizük van.

Görögország Asprovalta tengerpart

Fotó: Dimitris Siskopoulos Görögország Asprovalta tengerpart

 

Mindhárom kis település kielégítő kikapcsolódást nyújthat az odalátogatónak. Egymáshoz való közelségük nagy előnyükre válik, hiszen amit nem talál meg a látogató az egyikben, azt megtalálhatja a másikban. Thessalonikitől körülbelül 80 kilométerre fekszenek. Mindhárom helynek kisvárosias hangulata van, kis üzletekkel, tavernákkal, éttermekkel, apró romantikus utcákkal.

Asprovalta város

Fotó: Dimitris Siskopoulos Asprovalta város

Ételek, éttermek

Természetesen az új kultúra megismerésével jár a kulináris kultúra bekebelezése is. Az ínyenc falatokban biztosan nem lesz hiánya az odalátogatónak, hiszen akár helyi specialitásokat, akár nemzetközi ételeket is kóstolhat, kifogásolhatatlan minőségben. Akár a partról a város fele, akár a városközpontba sétálva, mindenhol szebbnél szebb, csalogató kiséttermek várják a látogatókat. Lépten-nyomon találhat pihentető kis kávézókat, tavernákat. Aki sietve szeretne bekapni pár falatot, annak ott vannak a híres gyros-gyorséttermek is. Fontos szempont az is, hogy ezek a helyek nem megterhelőek anyagilag, szemben Görögország más, kifejezetten turistaközpontként szolgáló településeivel.

Asprovalta utcakép

Fotó: Dimitris Siskopoulos Asprovalta utcakép


Partok

A partok némileg változóak. Asprovalta partja kavicsosabb, mint Nea Vrasnaé vagy Stavrosé, a víz viszont mindegyik partnál hirtelen mélyülő, úgyhogy kisgyermekes családoknak nem árt úszógumit is bepakolni az útra. A partok nagyon tiszták, rendben tartottak, napernyők, nyugágyak állnak a strandolni vágyok rendelkezésére, ugyanakkor zuhanyzók és mellékhelyiségek találhatóak ott, amelyek civilizált környezetet teremtenek a fürdőzőknek. A tengerparti sétányok szépen kövezettek, növényekkel, szökőkutakkal díszítettek.

Stavros strand

Fotó: Dimitris Siskopoulos Stavros strand


Stavros kikötő

Fotó: Dimitris Siskopoulos Stavros kikötő

 

Hasonlóságok, különbségek

A buszjáratok mindhárom üdülőhelyen működnek, ám a szervezett kirándulások változóak. Például ha kishajó útra vagy athosi kirándulásra indulnánk, azt Stavrosból tehetjük meg, míg Thessalonikibe vagy a Meteorákhoz mindhárom településről indul járat. Ezeket a kirándulásokat érdemes kihasználni, hiszen ezekről a településekről rengeteg látnivaló közelíthető meg, és kiváló kiindulópontjául szolgálhatnak számos kirándulásnak.

Asprovalta Beach

Fotó: Mr Hicks46 (Asprovalta Beach)

 

Asprovaltán egy vadaspark is várja turistákat, ahol játszóterek, pályák és egy állatkert is található, amelyben szelíd, simogatható állatok vannak. Ráadásul a belépés is díjtalan.

Lion of Amphipolis

Fotó: Dimitris Siskopoulos Lion of Amphipolis 4. századi sírszobor, Asprovaltától 17 km-re.

 

Stavrossal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a magyarok igencsak kedvenc nyaralóhelye, és az ott lakók közt is akad egész nagy számban magyar. Néhány étteremben akár magyar étlapot is kaphatunk.

Stavros tengerpart

Fotó: Dimitris Siskopoulos Stavros tengerpart

 

Nea Vrasna éjszaka

Fotó: Dimitris Siskopoulos Nea Vrasna éjszaka

 

Az inkább csendes, családias nyaralóhelyeket kedvelőknek a legideálisabb Nea Vrasna, hiszen ez a legcsendesebb a három üdülőhely közül. Stavros sem az éjszakai életéről híres, viszont ott több fiatal száll meg. Asprovaltán több a szórakozóhely, s a nagyobbak az üzletek. Ezek a települések rohamosan fejlődnek, hiszen egyre többen fedezik fel az ottani ideális körülményeiket. Csendes helyen megpihenve, gyönyörű tájakkal körülvéve, közel híres történelmi nevezetességekhez, igazán eseménydúsra tervezhető nyaralással szolgálhatnak.

 

Fakultatív programok

Fényképezőgép tartozékok és alkatrészek
  • Meteorák: Autóbuszos kirándulás Athosz hegyi kolostorokhoz.
  • Kishajó: Stavrostól 15 km-re található lakatlan szigeten fürdőzés és BBQ ebéd.
  • Thessaloniki: Autóbuszos kirándulás Szalonikibe, a program egész napos városlátogatást foglal magába.
  • Csúszdapark: Szalonikitől pár kilométerre található Waterlandban egész napos időtöltés.
  • Görögest: Zenés vacsora görög hagyomány szerint és megtanulhatjuk a tradicionális táncot.
  • Kavala-Thassos: Autóbuszos kirándulás Kavala városába és Thassos szigetére.
  • Athos: Autóbusszal és hajóval kirándulás az Athos hegyi kolostor-köztársasághoz.
  • Halkidiki túra: Strandolás és búvárkodás a Chalkidiki Szithonía félszigeten.
Thassos, kilátás a kolostorból

Fotó: Ronald Saunders (View from the Monstery. Thassos Greece.) Thassos, kilátás a kolostorból.

 

Meteora kolostor, világörökség

Fotó: alaskapine (meteora monastery, world heritage site) Meteora kolostor, világörökség.

 

 

gorogorszagnyaralas.hu © Minden jog fenntartva - Szerzői jogok