Görögország nyaralás

Utazás, nyaralás, üdülés, szállás, Görögországban

Zakynthos a kelet virága

A Jón-szigetek minden kirándulni vágyónak vonzóak. Ezek közül Zakynthos, más nevén Zante szigete az egyik leghíresebb. Egész évben virágzó buja növényzete miatt a kelet virága vagy az illatok szigete néven is elhíresült.

Navagio strand, Zakynthos

Fotó: Nataša Stuper (Navagio beach, Zakynthos) Navagio strand, Zakynthos

 

Zakynthos kikötője

Fotó: Anna Oates (Zakynthos Harbour) Zakynthos kikötője

 

Az ide látogató nyaralását a híres-neves azúrkék tenger és a gazdag környezet csodálásával töltheti el. Zakynthosban sétálván egyaránt lehetünk részesei egy feltöltő és elbűvölő látványnak és egy történelmet mesélő városképnek. Nem csak a növényzet, hanem az állatvilág is különleges ezen a szigeten. A víz alatti világot is felfedezhetjük. Találkozhatunk fókákkal, akik a sziget egyik jellegzetességei, de ami leginkább különleges, az a tengeri teknős, amely csak ezen a szigeten él, és így már az is érthető, hogy miért is ez a sziget szimbóluma. Ezek a veszélyeztetett állatok még különlegesebbé teszik ezt a szigetet.

Zakynthos, teknős a vízben úszik

Fotó: Dean Sas (Swimming turtle) Zakynthos, teknős a vízben úszik


A történelem nyomai

Zakynthos szigetének fővárosa ugyanezt a nevet viseli. A város érdekes múltra tekint vissza, kezdve attól, hogy Athén és Spárta versengett a sziget fölötti uralomért, később velencei fennhatóság alatt is állt a város. Napjainkban a történelem mesél nekünk, ha ide látogatunk.

Zakynthos város

Fotó: Mattias Hallberg (Zakynthos city) Zakynthos város

 

A történelmi emlékek – a városlakók kultúraszeretetének hála – napjainkig megtekinthetőek, ilyen például a velencei erőd, amely nem messze található Zakynthos városának központjától. Nem csak a külső hatásokról őrzött meg a város emlékeket, hanem az 1953-as földrengés után a helybeliek a város régies hangulatát is visszaállították.

Zakynthos, Velencei erőd

Fotó: Robert Wallace (Castle Walls) Zakynthos, Velencei erőd.

 

Kastély Zakynthosban

Fotó: Heather Cowper (Castle on Zakynthos) Kastély Zakynthosban

 

Zakynthos számos templommal és gyönyörű térrel rendelkezik, melyeknek meglátogatását nem szabad kihagyni, ha már erre járunk. A város történelméről fontos azt is tudni, hogy számos híres művész is élt és dolgozott itt. Közülük talán a legfontosabb a görög himnusz írója, Solomos Dionüszosz, de említésre méltó még El Greco mestere, Damaskinos is, akinek munkáit az itteni bizánci múzeumban őrzik.

 

Szent Denis templom, Zante város, Zakynthos, Görögország

Fotó: Heather Cowper (St Denis church, Zante town,Zakynthos, Greece) Szent Denis templom, Zante város, Zakynthos, Görögország

 

Romos templom Zakynthos Argassi közelében

Fotó: Heather Cowper (Ruined church near Argassi) Romos templom Zakynthos Argassi közelében

 

A város egy csodálatos növény- és történelmi kavalkád, emlékekben gazdag történelemmel, amely a vadon termő orchidea, levendula és más bódító virágok illatában úszik.

 

Színes programok kavalkádja

Ha úgy döntünk, hogy Zakynthoson nyaralunk, akkor számos program közül válogathatunk. A görög világban igencsak sok történelmi emlék és kikapcsolódás vár, ez éppígy igaz Zakynthosra is, amely egyike a leglátogatottabb görög üdülőhelyeknek. Ez a sziget bár híres történelmi emlékeiről, de emellett a kikapcsolódásra kiválóan alkalmas tengerpartjai is megemlítésre méltóak.

Nap, homok és a tenger Zakynthoson

Fotó: Jase™ (|~Sun, sand and sea~|) Nap, homok és a tenger Zakynthoson

 

Tengerpartja nem csak tisztaságáról ismert, hanem a varázslatos azúrkék vizű öblöcskéiről, aranyló homokjáról és sziklás partjairól is. Egy igencsak sűrűn látogatott nevezetesség a hajóroncs part, ahol egy régi hajótörést szenvedett csempészhajó áll félig a homokba süllyedve ma is.

Fényképezőgép tartozékok és alkatrészek
Hajótörés Navagion

Fotó: Ghost of Kuji (Shipwreck at Navagio) Hajótörés Navagion

 

Ahogy a legismertebb görög üdülőhelyekre igaz, úgy erre is, hogy minden korosztály megtalálhatja a neki megfelelő programot, akár pihenni, akár kirándulni megy oda az ember. Az elbűvölő tengerpart és ennek mentén felsorakozó bárok, tavernák és éttermek a pihentető kikapcsolódásra vágyókat szolgálják ki, míg a rengeteg látnivaló a kíváncsibbakat várja akár szervezett, akár egyéni túrákra.

 

Zakynthos fakultatív programok

Sziget körüli hajóút, Hajókirándulás a Kék-Barlangokhoz és a Navagio-öbölbe, Teknőskeresés, Buszos szigetnézés, Hajókirándulás Marathonissire és a Keri-Barlangokhoz, Görög est, Búvárkodás, Vitorlázás, Jeep Safari, Lovaglás, Athén-ba utazás, Kefalonia-ba utazás, Olympia-ra utazás, Csúszdapark.

Hajókirándulás Zakynthos Keri barlangoknál

Fotó: Heather Cowper (Boat trip to Keri caves, Zakynthos) Hajókirándulás Zakynthos Keri barlangoknál

 

Ám nem csak nappal van nyüzsgés! Ahogy azt a görög városokról tudjuk, az élet igazán este indul meg. Az utcák megtelnek, és ilyenkor ismerhetjük igazán meg a görög életet. Rengeteg kulturális program várja az embereket az utcákon is. És persze a bulizás lehetősége is adott: a különböző bárok, éttermek, tavernák tárt kapukkal várják a vendégeket. A választékban ezen a téren sincs hiány, hiszen nagy üdülőközpont lévén Zakythos rengeteg ilyen jellegű hellyel rendelkezik, szinte kizárt, hogy erről a széles skáláról valaki ne találjon magának valót.

 

Zakynthos-i mulatás

Fotó: MattLake (Zakynthos 2014 057) Zakynthos-i mulatás

 

 

 

gorogorszagnyaralas.hu © Minden jog fenntartva - Szerzői jogok