Görögország nyaralás

Utazás, nyaralás, üdülés, szállás, Görögországban

Thessaloniki Makedonia ékköve

370 ezer lakosával Thessaloniki a második legnagyobb városa Görögországnak.

Annyi látnivalót és szórakozási lehetőséget kínál, hogy akár tökéletesen alkalmas lehet egy több hetes nyaralás központjaként is. Rengeteg csodálatos kisváros és lélegzetelállító sziget található a néhány kilométeres körzetében, tehát egy komolyabb görög túrának és felfedezőkörútnak is ideális kiindulópontja.

Thessaloniki, Fehér Torony

Fotó: Vasilis Ziogas (Thessaloniki, Fehér Torony)

 

Thessaloniki tenger

Fotó: Konstantinos Payavlas (Thessaloniki, tenger)

 

Thessaloniki Solun-Sv. Ignatiosz Panagias

Fotó: Annette-Susan Ivanova (Thessaloniki Solun-Sv. Ignatiosz Panagias)

 

Thessaloniki igazi éjszakai város, pezsgő életével és izgalmas programjaival szinte biztosan magával ragadja az év bármely szakában idelátogató utazókat.

Aristotle Square, Thessaloniki, Görögország

Fotó: Tilemahos Efthimiadis (Aristotle Square, Thessaloniki, Görögország)

 

Látnivalók Thessalonikiben

A Fehér torony a város központi építménye. Az alsóvárosból gyönyörű kilátás nyílik a tengerpartra, s megannyi ógörög és bizánci emléket tekinthetünk meg Thessaloniki ezen részén. És persze nem szabad kihagyni Nagy Sándor szobrának megtekintését sem, ha a városban járunk és van lehetőségünk és kedvünk elidőzni egy kicsit az egyik legnagyobb történelmi személyiségnek emléket állító téralkotás közelében.

Szaloniki Fehér torony

Fotó: Vasilis Ziogas (Szaloniki Fehér torony)

 

Thessaloniki Nagy Sándor szobra

Fotó: Andreas Kontokanis (Thessaloniki Nagy Sándor szobra)

 

A Városfal sok helyütt eredeti pompájában mutatja meg a régi történelem nyomait, míg az olyan, elvitathatatlan szépségű templomok, mint a Szent Dimitriosz, vagy a Hagia Szofia már a későbbi idők változásairól tesznek tanúbizonyságot.

Hagia Szofia székesegyház, Thessaloniki

Fotó: Pjposullivan1 (Hagia Szofia székesegyház, Thessaloniki)

 

A török bazár a bevásárlónegyed és a mindig nyüzsgő tengerparti sétány az év bármely szakaszában lehetőséget nyújt a kellemes és egy pillanatig sem unalmas városnézésre és időtöltésre.

Szaloniki bazár

Fotó: Damien Smith (Szaloniki bazár)

 

Thessaloniki történelméről

A város Makedónián belüli, önálló városállamként született meg Krisztus előtt 315-ben (nagyjából a második századra lett teljesen önálló), amikor Kasszandrosz megalapította, elnevezve fiatal és szépséges feleségéről, hódító Nagy Sándor húgáról, Thessalonikéről.

Krisztus előtt 168-ban Thessalonikit is bekebelezte a Római birodalom. A Via Egnatia, az egykori híres kereskedelmi útvonal Thessalonikin vezetett keresztül, ami nem véletlen, hiszen kikötőinek köszönhetően mindig is jelentős kereskedelmi központ volt.

Az első század környékére már komoly zsidó jelenlét volt tapasztalható a városban, aminek tanúbizonysága volt a zsinagóga megépítése is. Szent Pál apostol is járt második zarándokútjának során Thessaloniki városában, ahol a templomban ugyanúgy tartott prédikációt, mint a zsinagógában.

476 után a keletrómai Birodalom része lett (később Bizánci Birodalom).

Fényképezőgép tartozékok és alkatrészek

700 környékén szláv telepesek érkeztek a városba, Szent Cirill és Metód ebben az időben születtek, s innen indultak északi térítőútjukra, melynek eredményeképpen, vagy legalábbis az ő közbenjárásuk hatására is, megszületett az ószláv nyelv.

Az 1200-asévek környékén újabb fejlődési hullám volt tapasztalható a város életében, amikor is szicíliai hódítók elfoglalták a területet. Az új berendezkedés nem tartott tovább negyven évnél, s Szaloniki újra Bizánc része lett.

A XIV. század végén török fennhatóság következett, aztán újra bizánci vezetést kapott az addigra már abszolút a második legnagyobb görög városnak tekinthető Thessaloniki.

1430-tól aztán egészen a XX. század elejéig a Török Birodalom része volt Thessaloniki, s ez a hatalmas idő lényegében teljességgel átformálta a várost kulturális és strukturális értelemben.

Török hadihajó Szalonikiben

Fotó: Tilemahos Efthimiadis (Török hadihajó 1912-ben Szalonikiben. Nemzeti Történeti Múzeum, Athén, Görögország)

 

1917-ben a háború szomorú eseményeként a város közel fele teljesen a tűz martalékává lett, 72 ezer ember maradt hajlék nélkül.

1941-ben Hitler is elfoglalta a várost, egészen 1944-ig állomásoztak itt a németek. Az időszak során majd az egész zsidóságot deportálták, mára legfeljebb ezer főre tehető a thessaloniki zsidó közösség létszáma.

A háború után újjáépítették, s mára újfent Görögország legjelentősebb kereskedelmi és gazdasági központjának számít Kasszandrosz öröksége.

 

Thessaloniki napjainkban:

Szaloniki kikötőben naplemente

Fotó: Jim Makos (Szaloniki kikötőben naplemente)

 

Kalamaria a kikötő, Thessaloniki

Fotó: Jim Makos (Kalamaria a kikötő, Thessaloniki)

 

Thessaloniki templom

Fotó: Jim Makos (Thessaloniki templom)

 

Szaloniki Fehér torony, White Tower)

Fotó: Jim Makos (Szaloniki Fehér torony, White Tower)

 

Thessaloniki, kereszt

Fotó: Jim Makos (Thessaloniki, kereszt)

 

Thessaloniki fakultatív programok:

  • Csúszdapark Szalonikiben
  • Görög est
  • Kalózhajó
Meteora kolostor, világörökség

Fotó: alaskapine (Meteora kolostor, világörökség)

 

 

 

gorogorszagnyaralas.hu © Minden jog fenntartva - Szerzői jogok