Görögország nyaralás

Utazás, nyaralás, üdülés, szállás, Görögországban

Sarti, a varázslatos óvárossal rendelkező település

Ha Görögországot választjuk nyaralásunk színhelyéül, nem árt néhány dolgot előre tudni róla. Azok, akik gyakran látogatják, és ismerik a görög kultúrát, egyhangúan vélekednek arról, hogy ha oda látogatunk, és a kultúrát is szemügyre vennénk, akkor ne a szigetvilágra látogassunk el elsősorban, hanem a szárazföldi területeket vegyük célba, ugyanis az igazi görög folklór szerintük itt a leghitelesebb.

És ha már a kontinentális görög földről beszélünk, akkor Halkidiki (Chalkidiki) félszigete mindenképp említést érdemel. Ez a félsziget különleges fekvése révén saját kis mikroklímájával elbűvöli az odalátogatót. Kellemes légkör és gazdag növényzet fogadja a turistát, nem egy sivár környezet veszi körül. A félszigetet öblök és félszigetek tagolják, valamint kikötőkkel és gyönyörű tengerpartokkal rendelkezik.

Szárti strand

Fotó: Γιάννης Χουβαρδάς (στη Σάρτη) Szárti strand

A város

Sarti városa Halkidiki félszigetén fekszik. Lakói 1923-ban telepedtek le és alapították meg a települést. A lakók kezdetben halászattal foglalkoztak, most már inkább csak vendéglátással. Bár igencsak kinőtte magát, és híres üdülőtelep lett belőle, mégis megőrizte tradicionális jellegét. Ez egy varázslatos óvárossal rendelkező település, tradicionális házait mediterrán virágok övezik, és a görög világhoz hű városképet mutatnak. Az óváros körüli rész nagy többségben villákból és szállodákból áll, valamint éttermeket és kisboltokat találunk itt. Ez a város csendesebb része, mely azoknak lehet kedvező, akik nyugodtabb pihenésre vágynak, vagy gyerekkel érkeznek.

Sarti tengerpart

Fotó: Peter BARABAS (Sarti beach) Sarti tengerpart

 

Csodálatos tengerpart

Itt is, akárcsak a Halkidiki félsziget nagy részén, csodálatosan tiszta, azúrkék tengert láthat az arra utazó, homokos tengerparttal. Sarti tengerpartja különösen előnyös a turisták számára, ugyanis a part annyira tágas, hogy még ha a város zsúfolásig is telik, a parton akkor sem kell nyomorogni. Emellett a part lassan mélyülő, így gyerekek számára is kedvező, a 120 cm-t csak 50-80 méter után haladja meg. A félsziget tengerpartjai tisztaságukról híresek. Sarti partjai is ilyenek: még ha mélyen be is úszunk a tengerbe, akkor is látni lehet a tiszta homokot. A tengerpartot a kilátás is ékesíti, hiszen a távolban az Athos hegyet láthatjuk.

Athos hegy éjszaka

Fotó: Horia Varlan (Long exposure of Mount Athos) Hosszú expozíciós fotó az Athos hegyről

 

Sarti fakultatív program, Athosi hajókirándulás

Fotó: Peter BARABAS Sarti fakultatív program, Athosi hajókirándulás

 

Magyarbarát

Sartiban igencsak sok magyar szót lehet hallani, ami annak köszönhető, hogy ez a település szinte a legnépszerűbb görögországi nyaralási célpont a magyarok körében. Nem ritka az sem, hogy az éttermekben, bárokban magyar pincérekkel találkozunk, ugyanis szívesen vesznek fel magyar ajkú embereket ezekre a helyekre, hogy a turisták még kényelmesebben érezhessék magukat a nyaralás alatt.

Sarti étterem éjszaka

Fotó: Peter BARABAS Sarti étterem éjszaka

 

Fakultatív programok mindenki számára

Mivel Sarti egy igencsak felkapott üdülőtelepülés, ezért programokban sem szűkölködik. Számos szervezett kirándulás indul a híresebb görög látnivalókhoz, így a Meteorákhoz, Thessalonikibe, Waterland Aquaparkba, Sunset túra, Amouliani hajókirándulás, Toroneos hajókirándulás Athosi hajókirándulás, és a Narancspart. Ezenkívül még több fakultatív program is várja a turistákat, mint például öszvértúra, sétakocsikázás Sartiban, görög est és búvárkodás. De az sem fog csalódni, aki a kulturális programok helyett inkább csak pihenni szeretne, hiszen az elbűvölő szépségű tengerpart igencsak csábító, és ha netán egy kis innivalóra lenne szükségünk, nem kell messze mennünk, hiszen a part mentén számos bár, vendéglő és taverna kap helyet.

Agios Triadas Meteorák

Fotó: Danel Solabarrieta (Agios Triadas (Meteora) (RE EDITED)) Agios Triadas Meteorák

 

Athosz-hegyi kolostorok

Fotó: michael clarke stuff (Mt Athos monasteries 20) Athosz-hegyi kolostorok

 

Az éjszakai programok sem maradnak el egy ilyen felkapott üdülőváros esetében, ezt is megtalálják azok, akik erre vágynak, legyen szó bulizóhelyről vagy csak kellemes esti sétáról. Sarti Narancspart egy különlegessége, amely a tengerpartról is megtekinthető, a sziklába faragott szobrok, melyek a helyi görögök keze munkái. A helység egy másik különlegessége, amit csak augusztus 15-én láthatunk, az a Nagyboldogasszony ünnepére megrendezett tűzijáték a tengerparton.

Sarti Narancspart Kavourotripes

Fotó: Αλέξανδρος (Καβουρότρυπες) Sarti Narancspart Kavourotripes

Halkidiki Narancspart, a sziklába vájt nő

Fotó: Αλέξανδρος (Καβουρότρυπες Χαλκιδικής) Halkidiki Narancspart, a sziklába vájt nő

 

 

 

Fényképezőgép tartozékok és alkatrészek

gorogorszagnyaralas.hu © Minden jog fenntartva - Szerzői jogok