Görögország nyaralás

Utazás, nyaralás, üdülés, szállás, Görögországban

Zakynthos látnivalói

A sziget fővárosa Zakynthos, igaz 1953 évében a földrengés nagy pusztítást okozott, számos épület áldozatául esett, tiszteletükre szólva, az újjáépítés során nagy figyelmet fordítottak a helyiek, hogy visszaadják a régi hangulatot, hagyományos arculatot. Nem messze a várostól érdemes megnézni a Velencei erődöt.

De érdemes megtekinteni El Greco, Damaszkinosz mesterműveit a Városháza melletti Bizánci Múzeumban.
Nagy előnye a fővárosnak, hogy szinte a sziget bármelyik zugából könnyen megközelíthető, tömegközlekedéssel is.

Agios Dionysios temploma szintén nagy látványossága a városnak, nem messze tőle lehetőség van üzletek során, tavernák, szórakozóhelyek sorai közt folytatni a sétát.

A Solomos Múzeum, itt megtekinthető a híresség sírja és kéziratai, és még a szigethez kapcsolódó számos kiállítási tárgyat.

Nem csak a múzeumok, az épületek a gyönyörű virágzó kertek jelentenek nagy vonzerőt, hanem például a Navagio öböl a sziget nyugati részén, a hajóronccsal, amely csak a tenger felől közelíthető meg, mert mögötte hatalmas sziklafal mered az égnek, 1980-ban egy csempészhajó menekült a Görög Haditengerészet hajói elől, megrakodva dohányáruval, borral és más keresett csempészáruval, viharba keveredett, zátonyra futott, majd a tenger hullámain a szárazföldre vetődött,megfeneklett és hajókirándulások során igazi látványosságnak számít.

Zakynthos Navagio öböl

Fotó: furrymammals (Zakynthos Navagio öböl)

 

Szintén hajókirándulás keretében lehet megcsodálni és meglátogatni az északkeleti részén a szigetnek a híres fürdőhelyeket: Tsilivi, Tragaki és Alykes Alykanas, ez utóbbi a sóbányáiról kapta az elnevezését, északabbra a Xigia barlangok érdekessége, a sziklákról kén szivárog a tengerbe, jótékony hatást nyújt az ízületi bántalmakra.

Szintén e táj nevezetessége a Blue Caves, Kék barlangok, itt élnek a fókák, kicsinyeiket itt hozzák világra. A lakosok itt megőrizve a hagyományokat ma is főleg kézművességgel foglalkoznak, olívabogyót és mézet termesztenek, és kézzel készített abroszokat, szőnyegeket készítenek.

Zakynthos Blue Caves

Fotó: Marcus Povey (Zakynthos Blue Caves, Kék barlangok)

 

A sziget déli oldala főleg csodálatos strandjairól híres, a fővárostól délkeletre a Vassilikos félsziget a Banana Beach és más strandjairól híres, erre puha, kellemes homok és csodálatosan kristálytiszta víz várja a nyaralókat, mindenféle vízi sporteszköz bérelhető.

Zakynthos Vassilikos

Fotó: Jan Hammershaug (Gerakas tengerpart Vassilikos-ban)

 

Argassi arról nevezetes, hogy az 1953-as földrengés során a híres velencei híd megsérült, a híd romjai a parttól 10 m-re vannak, a legdélibb részen a Keri világítótorony látványa elragadó, állítólag innen a naplementét megtekinteni egyedi és feledhetetlen élményt nyújt.
A sziget rendelkezik minden olyan természeti, építészeti csodával, növény és állatvilággal, amellyel máshol nem igen találkozhat a látogató. felejthetetlen élményekkel gazdagodhat az ide látogató.

Marathonisi a teknős formájú sziget nem csak az alakja miatt kapta a nevét, hanem itt rakják le a tengeri teknősök a tojásaikat.

Zakynthoson egy teknős

Fotó: Dean Sas (Zakynthoson egy teknős)

 

Agios Sostison, nagy védelmet biztosítanak a teknősöknek, bizonyos korlátozások vannak bevezetve védelmükre, 40cm-re rakják le tojásaikat és itt önkéntesek vigyáznak, hogy például napernyőt ne szúrjanak a nyaralók a homokba.

Marathonisi, teknős sziget

Fotó: Heather Cowper (Zakythinos Marathonisi, teknős sziget)

 

Naplemente Keriben

Üljetek ki a pároddal a sziklákra és nézzétek meg a naplementét. Zakynthos szigetén még a naplemente is varázslatos, szinte hihetetlen ahogy a Nap beleereszkedik a Jón-tengerbe, olyanok mint egy szerelmes pár, akik egymáséi lesznek, csak a nap és a tenger, mindeközben hallani a tenger zúgását, ahogy a hullámok a több száz méter magas sziklafalhoz csapódnak. Miután a Nap a tengerbe nyugszik csodálatosan színesre festi az eget kék, vörös, sárga csodálatos színkavalkád.

Zakynthos Keri

Fotó: Live Zakynthos (Zakynthos Keri)

 

Kék barlangok

Fényképezőgép tartozékok és alkatrészek

Érdemes ezt a programot, minél előbb megejteni, mert sajnos gyakran előfordul, hogy egy aprócska felhő, vagy egy leheletvékony páraréteg miatt nem lesz igazi a naplementénk.

Sajnos s romantikának kicsit alávág, hogy a szikla, ami egyébként tele van szúrós bozóttal tele lesz emberrel, akik szintén a naplementét akarják megnézni, de ti ne is törődjetek velük.

Görögország legnagyobb zászlaja

Szintén Keriben található a legnagyobb görög zászló. A sziklák tetejére épített taverna előtt lengedezik a szélben ez a hatalmas zászló, mely 60 négyzetméteres.
A taverna is nagyon hangulatos, a több száz méter magas sziklák tetejére épült, a panoráma lélegzetelállító. A sziklafalban található egy kis ketrec amibe ki lehet lépni és mesés fényképeket készíteni a tájról.Az árak ugyanolyanok, mint akárhol a szigeten.A taverna kertjében néhány gyönyörű pávát is láthatunk, a gyerekeket szerintem elsősorban ez nyűgözni le.

Kék barlangok

A barlangokat csak hajóval lehet megközelíteni, lehetőség van fakultatív kirándulás keretében üvegaljú hajóval behajózni a barlangokba, ahol elképesztő látvány tárul elénk.A barlangok bejáratánál varázslatosan kék a víz, innen kapták nevüket!A barlangok falán tükröződik víz, ha lefelé pillantunk fantasztikus élővilág tárul elénk.Itt élnek a sziget őshonos fókái, itt hozzák világra kicsinyeiket!

Navagio öböl hajóról

A Navagio öböl a világ egyik legszebb helye és ezt mindenféle túlzás nélkül mondom, mint egy földi paradicsom.
Az öblöt csak hajóval lehet megközelíteni, mi egy sziget körüli hajóútra fizettünk be, így jutottunk el oda.
Hihetetlen volt, amikor a hajó kanyarodni kezdett a part felé, tudtuk, hogy ez az állomás lesz a Navagio öböl, de még nem láttunk semmit csak a 300-400 méter magas sziklákat..a következő pillanatban pedig elénk tárul a híres Navagio öböl, közeledett a hajó az öbölhöz, a víz egyre világosabb lett, csodálatosan kék, ilyen kéket még soha életemben nem láttam, a hajóroncs is nagyon misztikus volt a hajón néma csend volt, mindeni beleborzongott a látványba. Türkizkék tengeröböl, fehér sziklák, romantikus, méltóságteljesen rozsdásodó hajóroncs, aztán lassan közeledett a hajó és végre kikötöttünk és belevethettünk magunka abba nagyon nagyon kék vízbe.

Zakynthos Navagio öböl hajóroncs

Fotó: Ghost of Kuji (Navagio öbölben a hajóroncs)

 

Csodálatos hófehér kövek borítják a partot, amik sajnos elég szúrósak ezért papucs nélkül nehézkes a közlekedés.
Vigyázat a víz nagyon mély (1000 m), akik nem tudnak úszni azok csak a lábukat lógassák bele, mert az első lépésnél mellig ér a víz, a következőnél pedig csak a jó isten tudja milyen mély.
A hajóroncsot meg lehet mászni, vállalkozó kedvűek és persze jó kondiban lévő urak előnyben.
A hajóroncs egyébként egy csempészhajó roncs, amely 1981-ben viharba került és a csempészek a parti őrség elől ebben a kis öbölben akarták elrejteni a Panagiotist. A hajó cigarettát csempészett, vicces része a dolognak, hogy a szigeten 3-4 évig mindenki piros Marlborot szívott, ugyanis ez volt a rakomány.

Xigia

Errefelé a víz alatt kénforrások működnek, ezért az erős kénszag érezhető a környéken.A Xigia-barlangnál a sziklákból forró kén ömlik a tengerbe.A tengeri iszap jótékony hatással van az ízületi bántalmakra, gyorsítja a bőr anyagcseréjét, ezáltal a narancsbőr ellen is kiváló, ezen kívül ragyogóvá, selymessé teszi a bőrt.Ha a szigeten jársz feltétlenül próbáld ki az iszappakolást, nem bánod meg!Itthon egy vagyont kérnek ezért:)A sziget észak-keleti részén található, viszonylag nehezen közelíthető meg.

Exo Hora

Ez egy piciny falucska, melynek legfőbb látványossága az ezer éves olajfa. Ennek az “ezer éves” olajfának a valódi kora, máig is vitatott kérdés, van aki szerint 2000 éves. Az olajfa egyébként ma is terem!Érdemes még ellátogatnia az állítólag 1000 éves olajfához, ez a legöregebb, Exo Chorára.

Zakynthos Exo Hora

Fotó: Live Zakynthos (Zakynthos Exo Chora)

 

Porto Limnionas

Porto Limnionas egy csodálatos, köves strand türkizszínű vízzel. Porto Limnionason egyetlen étterem van és a természet csodálatos és érintetlen. A turistalétesítményeknek nyoma sincsen itt…A tenger vize kristálytiszta és mély, ezért nem is olyan meleg, mint pl. Laganasban.

Zakynthos Porto Limnionas

Fotó: Heather Cowper (Görögország Zakynthos Porto Limnionas)

Navagio öböl felülről

A Navagio öböl felülről is varázslatos. Tudni illik róla, hogy a világ egyik legtöbbet fényképezett helye a Navagio öböl. Az öböl felett található egy kis kalitka, amely kilátóként funkcionál. Természetesen a szemfüles utazási irodák szerveznek ide is fakultatív buszos kirándulást, de ezt én nem javaslom ebben az esetben, mert ez azt jelenti, hogy az egy busznyi ember egyszerre és elsőnek akarja meglátni a gyönyörű panorámát, tülekednek, tolakodnak, lökdösődnek néhányan elérik a célt és kiállhatnak a kalitka szélére és már kattognak is a fényképezőgépek már a tízezredik fényképet csinálja, de nem engedne oda senki mást hogy ő is láthassa sípszó, a busz indul tovább, senkit nem érdekel, hogy te nem láttad.
Ezért inkább bérelj quadot vagy robogót és úgy közelítsd meg a kilátót. A járművekhez adnak térképet így gyorsan oda lehet találni és persze könnyedén!

Navagio strand, Zakynthos

Fotó: Nataša Stuper (Navagio strand, Zakynthos)

 

 

 

gorogorszagnyaralas.hu © Minden jog fenntartva - Szerzői jogok