Görögország nyaralás

Utazás, nyaralás, üdülés, szállás, Görögországban

Nea Plagia a Halkidikí-félsziget kék gyöngye

A mára Nea Flogita neves üdülőszakaszával lassan-lassan összeérő település csodálatos, hosszú tengerparti sétáknak adhat teret az év tulajdonképpen bármely szakaszában, hiszen az időjárás és a tenger nyugalmassága mindezt az év 365 napjában lehetővé teszik.

nea-plagia1

Nea Plagia (nikana.gr)

Nea Plagia a Halkidiki-félszigeten található, homokos tengerparti szakasszal és égszínék tengerrel büszkélkedő vidék. Az ízlésesen kiépített sétányon rengeteg étterem, kávézó és bár várja éjjel-nappal az erre járókat, akik egy egész napot is kényelmesen, nyugalomban eltölthetnek a bájos üdülőtelepülésen.

nea-plagia2

Nea Plagia (nikana.gr)

 

Nea Moundania és Thessaloniki nagyon közel vannak, autóval negyven perc alatt kényelmesen megközelíthető távolságban, így azok, akik a kigyönyörködték magukat a Nea Plagia nyújtotta szépségekben és vágynak egy kis pezsgésre, könnyű szerrel átutazhatnak a két közeli városba. Az út maga is páratlan szépségű panorámán visz által, ami külön csodája a Halkidiki-félszigeten bármerre is tervezett utazások mindegyikének.

nea-plagia3

Nea Plagia (nikana.gr)

A településen gyalogszerrel és megbízható menetidejű tömegközlekedéssel is lehetséges a vándorolgatás és a vidékkel való kényelmes, ráérős ismerkedés.

 

A Halkidiki (más írásmód szerint Chalkidiki) félszigetről

Görögország északi partvidékének meghatározó földrajzi egysége. 2918 négyzetkilométeres kiterjedésével és 522 kilométeres tengerpartjával a görög vidék turisztikai szempontból egyik legfelkapottabb szakasza.

Thessaloniki, Görögország mind területileg, mind a lakosság létszámát tekintve második legnagyobb városától csupán háromnegyed óra autóútra fekszik. Jelenleg azonban még azon területek közé sorolható, melyek – bár komoly turistaforgalommal számolnak –mégis a kevésbé túlzsúfolt tengerpartok közé tartoznak.

A görög mitológiának is szerves része a félsziget. A hagyomány szerint itt csaptak össze az olümposzi istenek a földet akkoriban uraló óriásokkal.

nea-plagia4

Nea Plagia (nikana.gr)

 A félsziget időjárásáról

A Halkidiki tengerparti részein elsősorban a mediterrán éghajlat a meghatározó, míg beljebb haladva, a terület középpontja környékén már sokkal inkább a kontinentális éghajlatra jellemző időjárási körülmények uralkodnak.

Érdekessége, hogy a nyár június elején kezdődik, akárcsak minden egyéb kontinentális éghajlattal rendelkező vidéken, azonban teljes pompájában kitolódik egészen októberig. Az átlag hőmérséklet 25 Celsius fok körüli, ebben a júniustól októberig tartó időszakban.

nea-plagia5

Nea Plagia (nikana.gr)

nea-plagia6

Nea Plagia (nikana.gr)

A félsziget történelméről

A XX. század közepén folytatott ásatásokból- és a részben a véletlennek köszönhető felfedezésekből következtetve a történészek és paleontológusok szerint a Halkidiki-félsziget már 700 ezer évvel ezelőtt is lakott terület volt, ami egészen megdöbbentő. Ez azt jelenti, hogy a félszigeten talált leletek alapján megállapítható: a homo sapiens európai felbukkanásának egyik első, bizonyítható helyszínéről van szó.

Xerxész hajóhadainak egy monumentális méretű csatornát ásatott Nea Roda közvetlen közelében, Krisztus előtt 481-ben. Bár a félsziget lakossága behódolt a perzsáknak, ennek ellenére komoly szankciók sújtották a helybélieket Xerxész uralkodásának ideje alatt.

1922 óta a Kis-Ázsiából eredetileg menekültként érkezett és letelepedett mesteremberek tradicionális kultúrájukkal mind máig hozzájárulnak Halkidiki páratlan arculatához.

 

 

Fényképezőgép tartozékok és alkatrészek

gorogorszagnyaralas.hu © Minden jog fenntartva - Szerzői jogok